Menu
De website wordt gesponsord door:

Gecertificeerd inspectiebureau - Begeleiding in kwaliteitszorg

Supportersvereniging OKSV

Milaan en Overlangel, epicentra van voetbal

18 apr 2003

Brabants Dagblad - Door Martijn van de Koolwijk

Vrijdag 18 april 2003 - OKSV, zesdeklasser uit een kerkdorp onder de rook van Oss. Gezelligheid staat er hoog in het vaandel. Maar in Overlangel wordt de plaatselijke voetbaltrots ook weleens vergeleken met AC Milan, volgende week de tegenstander van Ajax in de kwartfinale Champions League.


Dirk-Jan Manders
"De voorzitter traint nog wel eens mee met het eerste", puft een bezwete Frank van den Berg, voorzitter van voetbalvereniging OKSV uit Overlangel. In een klein maar degelijk kleedlokaal wachten een warme douche en koffie. "Welkom op het Milanello van OKSV", zegt de clubbestuurder na een snelle douche. Milanello? "Een beetje club heeft het trainingsveld ergens anders dan naast het stadion", reageert de voorzitter met ironische ondertoon. En dus is het OKSV-trainingscomplex vernoemd naar de accommodatie van AC Milan. Het Overlangelse 'San Siro' ligt elders in het dorp. "Ons stadion ligt achter de kerk", lacht Van den Berg. De splitsing tussen 'stadion' en trainingsveld is onvermijdelijk. In Overlangel is bij het hoofdveld nu eenmaal geen plek voor een tweede (trainings)veld. De splitsing wordt niet als lastig ervaren. "We hebben alleen dubbele kosten qua douches", zegt de voorzitter. Die kosten worden voor lief genomen, want verplaatsing naar een locatie elders in het dorp is geen optie. "Dan zullen er op het hoofdveld toch huizen moeten komen. We hadden geen mooiere locatie kunnen hebben voor ons hoofdveld", meent de Berlusconi van OKSV. Hij krijgt bijval van Dirk-Jan Manders, aanvoerder van het vaandelteam van OKSV. "Een voordeel is ook dat je altijd een goed trainingsveld hebt."

Dorpenclub

En zoals Milaan hét centrum is voor de Italiaanse voetballiefhebber, zo is Overlangel dat voor de inwoners van het dorp zelf en de omliggende dorpen. Niet voor niets staan de letters OKSV voor Overlangelse Keentse Sport Vereniging. De clubleden komen daarnaast uit andere, nabijgelegen dorpen als Neerloon, Koolwijk en zelfs Herpen. OKSV mag zich met recht 'dorpenclub' noemen. "Overlangel is geografisch gezien het middelpunt van alle dorpen. Maar vroeger was het haat en nijd tussen Neerloon en Overlangel. Daarom zit Neerloon niet in de naam", verklaart Manders. De lucht is allang geklaard tussen beide dorpen en dus zitten de voetbalfanaten iedere zondag bij OKSV in de kantine. "Dat is altijd gezellig, want iedereen kent iedereen", weet Manders. Overigens dient niet een clubhuis, maar het plaatselijke café als kantine.

Babyboom

Zo'n 130 leden telt het ledenbestand van OKSV, van wie de helft jeugdspelers. De jeugdafdeling van de club floreert, terwijl dat pakweg tien jaar geleden wel anders was. Een nieuwbouwwijk en een bijbehorende babyboom hebben de club goed gedaan. Het eerste elftal van OKSV acteert in de zesde klasse onder leiding van trainer Dorus Kuijpers. "Ik denk dat je ambitie moet hebben om in de top van de zesde klasse mee te draaien. Er zit een hele goede lichting vanuit de jeugd aan te komen, misschien dat we in de toekomst in de vijfde klasse kunnen spelen", denkt de 35-jarige aanvoerder, die zelf al achttien seizoenen het zwart/groene tenue draagt. Gezien het grote ledenbestand heeft OKSV een eigen functie binnen de gemeenschap in de dorpen. "OKSV is hét sociale middelpunt van Overlangel, Neerloon en Keent", zegt voorzitter Van den Berg. Een florerende jeugd en een grote sociale functie geven de voetbalclub een eigen identiteit. Fuseren met een andere club in de omgeving - zoals bijvoorbeeld Norbert en Litta wel doen - is er daarom niet bij. "Ik durf het als voorzitter niet eens in mijn hoofd te halen om met iemand te gaan praten", klinkt het stellig. En wederom is er een verband met AC Milan. Want een fusie tussen Internazionale en de AC is in Milaan eveneens ondenkbaar.

[ Vorige ] - [ Terug ] - [ Volgende ]

© Copyright 2001-2022 - Privacyverklaring
Gemaakt door: Chris Kamps
De website wordt
gesponsord door:
12 dec 2022 - 19:00
Cursus AED-hulpverlener
Meer informatie Meer informatie over: Cursus AED-hulpverlener
16 dec 2022 - 19:30
OKSV Quizavond 2022
Meer informatie Meer informatie over: OKSV Quizavond 2022
De website wordt gesponsord door:

Gecertificeerd inspectiebureau - Begeleiding in kwaliteitszorg