Menu
De website wordt gesponsord door:

Gecertificeerd inspectiebureau - Begeleiding in kwaliteitszorg

Supportersvereniging OKSV

ArenaLokaal.nl: 'OKSV heeft een goede mix van talent en ervaring'

28 sep 2021

OVERLANGEL - Een leven lang wist Freek Toren exact wat hij moest doen op het voetbalveld: ballen stoppen. De ervaren sluitpost keepte seizoenen lang voor clubs als NEC, TOP Oss en FC Lienden, alleen vanaf dit seizoen draagt hij een nieuw soort verantwoordelijkheid. Toren staat niet meer tussen de palen, maar langs de lijn als hoofdtrainer. Als kersvers coach van OKSV doet de in Nijmegen opgegroeide Toren zijn verhaal.

Door: Siem van Merwijk

In Overlangel krijgt Toren zijn eerste kans als hoofdtrainer, maar dit wil niet zeggen dat hij geen ervaring met zich meebrengt. Als doelman maakt Toren namelijk jarenlang onderdeel uit van selecties in het betaald voetbal. Wanneer een definitieve doorbraak uitblijft en de opleiding tot docent lichamelijk opvoeding zijn intrede doet in Nijmegen besluit de doelman echter te kiezen voor een maatschappelijke carrière. Een vak waar hij na meer dan vijftien jaar nog steeds plezier in heeft. "Het is enorm leuk om voor de klas te staan en ook nog eens dagelijks met sport bezig te zijn." Nadat hij TOP Oss heeft verlaten combineert Toren zijn werk als docent met spelen voor topamateurclub FC Lienden, waar hij zijn mooiste jaren als doelman beleeft. "Dat is de mooiste periode uit mijn loopbaan, met als absolute hoogtepunten de bekerduels tegen Vitesse en Roda JC."

Noodgedwongen rentree
Als Toren via Germania en NEC Amateurs een punt achter zijn carrière heeft gezet belandt hij enkele jaren geleden bij SCD in zijn huidige woonplaats Deest. Het is de bedoeling dat hij de keepers van de selectie gaat voorzien van gespecialiseerde training, maar de club heeft op dat moment een probleem. Ze zitten namelijk zonder keepers voor de selectie, waardoor de functie overbodig lijkt. "Toen ik naar Deest verhuisde wilde ik iets doen om te integreren in het dorp. De voetbalclub was een logische stap, die eveneens te combineren was met mijn ambities als trainer." Ambities die achteraf even de ijskast in kunnen, aangezien de club geen enkele keeper heeft om te trainen. "Het probleem was dusdanig groot dat ze zelfs aan mij vroegen om de handschoenen weer aan te trekken. Ik wilde de club graag helpen en heb dus nog gekeept tot de eerste corona-stop." In februari 2020 komt er dan toch een abrupt einde aan de ellelange voetbalcarrière van Toren, die destijds resoluut besluit om echt voor het trainerschap te gaan.

Niet veel later doet in en bij Ewijk de eerste kans zich voor om ervaring op te doen binnen het trainersvak. Van het tweede elftal weliswaar, maar Toren is dankbaar voor de kans. "Ik heb er nooit omheen gedraaid dat mijn ambities bij een eerste elftal liggen. Dat is altijd al mijn doel geweest, alleen moet je wel ergens beginnen en zorgen dat je ervaring op doet. Daarom was Ewijk de juiste plek op dat moment." Als ook zijn eerste jaar als trainer door corona verstoord wordt trekt Toren de stoute schoenen aan en gaat op zoek naar vacatures als hoofdcoach van een eerste elftal. Zo zit hij vrijwel exact een jaar na het abrupte einde van zijn voetbalcarrière aan tafel in Overlangel voor een gesprek met Rogier van der Linden. "Dat beviel beide partijen dusdanig goed dat ik in de auto naar huis al telefoon kreeg met goed nieuws. Dat vertrouwen deed mij zoveel goed dat ik er ook vrij snel uit was dat ik het ging doen."

Warm nest
Hoewel de coronaperiode trainers kansen biedt om eerder aan de slag te gaan wacht Toren bewust tot begin augustus van dit seizoen. "Persoonlijk ben ik van mening dat de mensen die de klus op zich hebben genomen ook het recht hebben dat tot het eind af te maken. Ook als er geen wedstrijden meer op het programma staan." Zodoende stapt Toren begin dit seizoen blanco in, al komt daar snel verandering in bij een club als OKSV. "Omdat ik niet direct uit de buurt kom was het allemaal nieuw voor me, maar er is me vanuit alle kanten binnen de club direct wegwijs gemaakt." Het typeert volgens de coach het warme nest waarin hij beland is. "Een echte dorpsclub vol met vriendelijke en gezellige mensen. Dat maakte het voor mij enorm gemakkelijk om te wennen."

Vertrouwen richting competitie
Waar de club dus nieuw is voor Toren, is de Vijfde Klasse B dit ook. "Vanuit mijn carrière als speler ken ik DESO, maar de rest van de competitie zei mij in eerste instantie niets." Om deze reden gaat de coach gedurende de voorbereiding in gesprek met zijn spelers. "Dat doe ik natuurlijk sowieso, maar omdat zij wel al ervaring hadden in deze competitie was het voor mij prettig om deze ervaringen te gebruiken." Samen met de spelersgroep, waarvan Toren de afgelopen weken positief onder de indruk is geraakt, wordt bepaald dat OKSV dit seizoen mee moet gaan doen om promotie. "We hebben een complete spelersgroep met een goede afwisseling tussen talentvol en ervaring." Volgens de coach bood ook de bekercampagne daar genoeg perspectief voor de aanstaande competitie. "Gekeken naar resultaten lijkt het wellicht niet zo, maar als je ziet dat we tegen een vierdeklasser als Achilles Reek gewoon prima mee kunnen doen, zelfs gelijkmaken en uiteindelijk doordat we risico’s nemen pas verliezen, dan zie ik dat als trainer alleen maar als positief." Bovendien zag de Toren de bekerduels, net zoals veel collega-trainers, als een verlengstuk van de eerder gespeelde oefenwedstrijden. "Natuurlijk gaat het wel ergens om, maar als trainer zie ik liever dat we in de competitie punten halen."

[ Vorige ] - [ Terug ] - [ Volgende ]

 
Laatste OKSV 1 nieuws :

Meer OKSV 1 nieuws...

© Copyright 2001-2024 - Privacyverklaring
Gemaakt door: Chris Kamps
De website wordt
gesponsord door:
20 apr 2024
Autopuzzeltocht 2024
Meer informatie Meer informatie over: Autopuzzeltocht 2024
21 jul 2024 - 09:00
Zomermarkt 2024
Meer informatie Meer informatie over: Zomermarkt 2024
De website wordt gesponsord door:

Gecertificeerd inspectiebureau - Begeleiding in kwaliteitszorg