Erwin voor Johan

13' 0-1 Rick Reijs
50' 1-1

OKSV A1 speelt gelijk tegen Ulysses A1 en loopt het kampioenschap mis.

Een seizoenshelft afsluiten zonder nederlaag, met een superieur doelsaldo en met een kampioenswedstrijd waarin je over 90 minuten gezien de betere bent...
En toch geen kampioen worden!
Dat overkwam OKSV A1 gisteren. De oorverdovende stilte na afloop zei alles; zo dichtbij en toch met lege handen.

Het was erg koud aan de Megense dijk en het harde, hobbelige veld was moeilijk te bespelen.
In de eerste 5 tot 10 minuten van de wedstrijd hadden wij het meeste moeite met de omstandigheden en misschien ook wel met onze zenuwen. Want het begin van de wedstrijd was voor een fel spelend Ulysses.
Maar na deze lastige aanloop kwamen we langzaam maar zeker aan ons vertrouwde combinatievoetbal toe en wisten we de tegenstander ver terug te dringen.
Dit leidde tot gevaarlijke, maar niet goed uitgespeelde acties en wat corners. En de 13e minuut kwamen we zelfs op voorsprong. Een diepe, splijtende bal van Luuk bracht een sprintende Rick Reijs oog in oog met de Megense keeper. Hij behield het overzicht en schoot de bal laag en strak binnen; 0-1.
Daarna bleef OKSV proberen combinatievoetbal te spelen. Iets wat erg lastig is op een slecht bespeelbaar veld. Dat ging redelijk goed, maar het hobbelige veld enerzijds en het maken van verkeerde/moeilijke keuzes in de eindfase anderzijds, zorgden ervoor dat we niet op een grotere voorsprong kwamen. Daardoor bleef Ulysses in de wedstrijd, ging 't steeds opportunistischer spelen en kwamen we in het slot van de eerste helft onnodig onder druk te staan. Sjoerd, die tot aan de 35e minuut wat terugspeelballen en een slap schotje te verwerken had gekregen, zag steeds meer blauw-wit in zijn buurt opdoemen. Gelukkig ging een schot/voorzet ('t enige echte gevaar van Megense kant) voorlangs en gingen we met een verdiende voorsprong rusten.
In de rust de zaken die goed (m.n. controle en scherpte achterin) en minder goed (m.n. keuzes en effectiviteit voorin) besproken. Nog drie kwartier blijven voetballen en blijven knokken!
Na rust begon OKSV goed en nam meteen het initiatief. De gelijkmaker in de 50e minuut kwam zomaar uit het niets en was dan ook niet verdiend. Wat gebeurde er: balbezit achterin, bal wordt ingespeeld, komt in de voeten van een tegenstander, deze passt naar voren terwijl verdedigers omschakelen en niet 'strak' op de man staan. Spits komt vrij voor de keeper, goal. Zuur, erg zuur!
En zo was Ulysses niet beter maar wel effectiever.

OKSV moest op jacht naar de 2-1. Dat gebeurde, evenals voor rust, met combinatiespel. Ulysses daarentegen, ging nog meer op de verdediging leunen en probeerde met lange ballen de snelle, maar relatief ongevaarlijke spitsen te bereiken. Een spelletje wat gezien de stand en de omstandigheden logisch was.
De grootste kans op de 1-2 was in de 59e minuut voor Rick Reijs. Met wat verdedigers op zijn hielen bleef hij sterk aan de bal, kwam oog in oog met de keeper, maar zijn stiftje ging rakelings voorbij het doel. Zes minuten later kreeg Perr een goede schietkans, maar hij schoot over.
En terwijl OKSV de druk opvoerde ging Ulysses, gedwongen door een aantal wissels, nog meer verdedigen. OKSV wisselde, bracht een extra aanvaller in en ging achterin één op één spelen. De druk werd nog groter, maar helaas speelden de centrumspitsen niet diep genoeg en werden de vleugelspelers te weinig aangespeeld, waardoor veel aanvallen in het drukke midden smoorden. De keren dat de ruimtes wel goed werden benut, was OKSV direct gevaarlijk. Jammer!!
De riskante speelwijze had tot gevolg dat Ulysses in de 80e minuut nog een laatste grote kans kreeg. Sjoerd was echter op zijn post en wist met een uitstekende ingreep erger te voorkomen.
De laatste echte kans van OKSV was voor de sterk spelende Erwin, maar ook zijn geforseerde schot ging over het Megense doel.
De slotfase was hectisch. Van goed voetbal was geen sprake meer en het spel lag veel stil door wat kleine blessures en kramp. De uitstekend leidende scheidsrechter liet nog 4 minuten extra spelen, maar dat mocht helaas niet baten. De eindstand was 1-1, Ulysses kampioen.
De sportieve sfeer van de wedstrijd, kreeg ook na afloop een vervolg. De felicitaties waren voor Ulysses, maar er waren ook complimenten voor ons. Want de mannen uit Megen hadden toch een beetje het gevoel dat ze met de 1-1 ietsje te veel hadden gekregen. Maar daar maalden ze natuurlijk niet om. Degene met de meeste punten wordt kampioen, zo simpel is het.

In de kantine hebben we ons van onze goede kant laten zien door een biertje te pakken en de kampioenen op een biertje te trakteren.
Uit het feit dat we een blad bier terugkregen en handenschuddend en met applaus de kantine verlieten, blijkt dat voetbal een leuk spelletje kan zijn.
Alleen jammer dat de beste niet altijd wint...

Tot slot willen we de vele supporters bedanken voor hun fanatieke steun. Want hoewel het erg koud was, was het toch mooi om te zien en te horen dat de halve tribune gevuld was met luidruchtige OKSV'ers.